Dorpsstraat 12, 6562 AB Groesbeek
+31243975043
info@decomm.nl

Spelregels Knoesten

Be our Guest

Spelregels Knoesten

Knoesten, het spel.
Aantal spelers 3, 4 of 5.
Kaarten lopen van 7 laag naar aas hoog. Je begint met 25 punten, wanneer je op 0 staat heb je gewonnen.
Iedereen krijgt 5 kaarten. Deler begint met delen en geeft iedereen eerst 3 kaarten (ineens of een voor een), wanneer de deler zichzelf de 3de kaart geeft, legt hij deze open. Dit is de troefkaart. Bijvoorbeeld klaveren aas.
Vervolgens krijgt de rest nog 2 kaarten, ook de deler. Het doel is zoveel mogelijk slagen te pakken (max 5). Bij geen slagen heb je een “knoest” en krijg je 5 punter erbij, dus sta je op bijvoorbeeld 30. Bij 3 slagen zak je 3 punten dus sta je op 22.

Na het delen dient de gever op volgorde aan de deelnemers te vragen of ze mee gaan (je gaat mee als je denkt minimaal een slag te halen), of passen, Daarna mogen er nieuwe kaarten gewisseld worden te beginnen bij de deler. De kaarten worden genomen van de nog niet uitgedeelde kaarten. De gever wisselt de kaarten voor de spelers. De ingewisselde kaarten komen neutraal op een stapeltje naast de deler te liggen.

Je mag voor dat gewisseld wordt passen als je bijvoorbeeld niet één troef hebt of denkt met jouw kaarten (of de nog resterende kaarten van de overblijvende stok) niet een slag te halen. Je mag maximaal 2x achter elkaar passen en er dienen altijd 2 personen over te blijven om het spel te spelen. . (bij 4 spelers, en bij 3 spelers max. een speler)
Kom je op of onder de score van 5 punten , moet je meegaan, mag dus niet ‘passen’
Iedereen mag dus maximaal 5 kaarten,indien nog aanwezig, wisselen voordat het spel begint.
De speler na de deler mag uit komen. (op de voorhand)
Iedereen moet deze kaart bedienen. Stel het is harten koning dan moet iedereen harten bekennen. Kan hij niet “bedienen” dan moet hij troeven; heeft iemand niet bediend en getroefd, dan moet de volgende die niet kan bedienen een hogere troef leggen als hij die heeft of een lagere troef als hij niet kian “overtroeven”. Degegen die kunnen bedienen hoeven niet per sé een hogere kaart te leggen. Dit geldt niet voor de situatie dat er troef wordt “gevraagd”, dan moet er altijd overgetroefd worden, tenzij dit uiteraard niet kan..

Als iedereen 1 kaart heeft gelegd dan heeft de hoogste kaart van de gevraagde kleur of van troef de slag gewonnen. . De winnaar pakt alle 4 de kaarten en legt deze ondersteboven voor zich neer. Er zijn 8 troeven dus tellen is altijd handig!
Diegene die slag wint mag vervolgens weer uitkomen. Zo speel je tot alle kaarten op zijn. Het spel kan lang duren maar kan ook zo afgelopen zijn. Wanneer men met 5 personen speelt is diegene die rechts naast de deler zit degene die niet meespeelt .

Wanneer men niet bekent, niet troeft wanneer het moet, of andere ‘fouten’ maakt dan krijg ie meteen een knoest aan de boks. 5 punten erbij dus! Dat geldt ook voor degene die commentaar op de leiding heeft.